Djokovič vyhral nad Berdychom, v semifinále proti del Potrovi

04.07.2013 Celý región

Wimbledon 3. júla (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič a Argentínčan Juan Martin del Potro vytvorili prvú semifinálovú dvojicu v mužskej dvojhre na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Djokovič si ako nasadená jednotka vo štvrťfinále poradil so šestkou "pavúka" Čechom Tomášom Berdychom v troch setoch 7:6 (5), 6:4 a 6:3. Del Potro v pozícii turnajovej osmičky vyradil Španiela Davida Ferrera (4.) tiež v troch setoch 6:2, 6:4, 7:6 (5) a po prvý raz postúpil na tráve All England Clubu medzi elitné kvarteto. Tretím semifinalistom a prvým poľským v histórii grandslamových turnajov sa vo Wimbledone stal Jerzy Janowicz, ktorý zdolal svojho krajana Lukasza Kubota po setoch 7:5, 6:4 a 6:4.

V úvodnom sete duelu medzi Djokovičom a Berdychom si obaja hráči držali svoje podanie a tak prišiel na rad tajbrejk, v ktorom rozhodla v prospech "Noleho" jediná loptička za stavu 6:5, keď český reprezentant pokazil forhend. Na začiatku druhého dejstva Berdych zrýchlil hru, pridal na agresivite a po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 3:0. Djokovič však bleskovo otočil na 4:3 a v koncovke slávil úspech, keď za stavu 5:4 využil Berdychovu hrubú chybu na sieti. V treťom dejstve Djokovič po rýchlom brejku odskočil súperovi na 4:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca.

Wimbledonský šampión z roku 2011 po postupe do semifinále netajil veľkú spokojnosť. "Na tohtoročnom Wimbledone predvádzam svoj najlepší tenis na tráve, ktorá nie je práve mojím najobľúbenejším povrchom. O to viac ma teší, že som v doterajšom priebehu turnaja nestratil ani set. Ak nadviažem na tieto výkony aj v ďalších zápasoch, môžem sa dostať veľmi ďaleko. Proti Berdychovi som výborne podával i returnoval. V prvom sete som v závere využil jedinú šancu, ktorá sa mi naskytla. Veľmi dôležitý bol úvod druhého setu, v ktorom som otočil z 0:3 na 4:3, dodalo mi to veľa sebavedomia," povedal Djokovič prostredníctvom Twitteru.

Del Potro sa hneď v úvodnom geme súboja s Ferrerom nepríjemne pošmykol a podvrtol si koleno, no na jeho výkone to nezanechalo žiadne stopy. V prvom sete dvakrát prelomil podanie súpera a získal ho jasne vo svoj prospech. Argentínčan skvele servoval, vychádzali mu forhendy po čiarach. O osude druhého dejstva rozhodol deviaty gem, v ktorom del Potro zobral Ferrerovi podanie. V treťom sete si obaja hráči držali servis a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom mal navrch del Potro. Za stavu 6:5 premenil po víťaznom krížnom forhende hneď prvý mečbal.

Argentínčan bude v piatok bojovať o postup do druhého grandslamového finále v kariére, v roku 2009 triumfoval na US Open. Del Potro priznal, že po prvom geme mal malú dušičku. "Obával som sa, že zápas budem musieť skrečovať, lebo po pošmyknutí na klzkej tráve som cítil bolesti kolena. Doktor mi však potom dal nejaké zázračné pilulky a postupne som sa rozohral k výbornému výkonu. Odohral som svoj najlepší zápas na Wimbledone, veľmi som si pomáhal forhendom. Dokázal som zdolať v troch setoch jedného z najlepších hráčov tejto sezóny, čo si veľmi cením," povedal del Potro v prvom interview priamo na kurte.

V čisto poľskom štvrťfinále držal taktovku duelu Janowicz, ktorý proti 31-ročnému Kubotovi vynikajúco servoval aj returnoval. Dvadsaťdvaročný Janowicz, turnajová 24-ka, si poradil s 130. hráčom svetového rebríčka aj vďaka 30 esám. V poslednom treťom sete prelomil súperove podanie za stavu 4:4 a následne zápas ukončil pri vlastnom podaní aj vďaka trom bodom priamo z podania. V dojímavom závere sa spoluhráči s daviscupového tímu športovo vyobjímali a netradične si dokonca vymenili tričká.


Muži - dvojhra - štvrťfinále:
Novak Djokovič (1-Srb.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 7:6 (5), 6:4, 6:3,
Juan Martin del Potro (8-Arg.) - David Ferrer (4-Šp.) 6:2, 6:4, 7:6

 

Vyberte región